Den Haag en vernieuwing

Vanwege zijn geschiedenis, de historische binnenstad van Den Haag in diverse opzichten verschilt van de nabijgelegen kleinere steden als Leiden en Delft. Het hoeft niet een krappe binnenstad, omzoomd door grachten en muren. In plaats daarvan heeft een aantal kleine straatjes in het centrum van de stad die kunnen worden gedateerd vanaf de late Middeleeuwen, en meerdere ruime straten trots rijke 18e-eeuwse huizen gebouwd voor diplomaten en rijke Nederlandse families. Het heeft een grote kerk dateert uit de 15e eeuw, een indrukwekkende stadhuis (gebouwd als zodanig) uit de 16e eeuw, een aantal grote 17e-eeuwse paleizen, een 17e-eeuwse protestantse kerk gebouwd in wat toen een moderne stijl, en vele belangrijke 18e-eeuwse gebouwen. Toen begon de overheid een meer prominente rol te spelen in de Nederlandse samenleving na 1850, Den Haag al snel uitgebreid. Veel straten zijn speciaal gebouwd voor het grote aantal ambtenaren die werkzaam zijn in de regering van het land en voor de Nederlanders die zijn pensioen uit de administratie en exploitatie van de Nederland-Indië. De groeiende stad gehecht de landelijke gemeente Loosduinen deels in 1903 en volledig in 1923. Delen van de stad zware schade op tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Atlantikwall werd gebouwd door een deel van de stad, waardoor een groot kwartaal worden afgebroken door het nazi-bewoners. Op 3 maart 1945, de Royal Air Force gebombardeerd ten onrechte het Bezuidenhout kwartaal.
 
Het doelwit was een installatie van V-2 raketten in een nabijgelegen park. Te wijten aan navigatiefouten, de bommen vielen op een dichtbevolkte en historische deel van de stad. Meer dan 500 mensen zijn omgekomen en de littekens in de stad kunnen nog steeds worden gezien vandaag. Na de oorlog Den Haag was op een gegeven moment de grootste bouwplaats in Europa. De stad breidde massaal naar het zuidwesten. De verwoeste gebieden werden ook snel herbouwd. De bevolking bereikte een piek van 600.000 inwoners rond 1965.In de jaren 1970 en 1980 vele, meestal wit, de middenklasse gezinnen verhuisd naar naburige steden als Voorburg, Leidschendam, Rijswijk en de meeste van alle Zoetermeer. Dit leidde tot het traditionele patroon van een verarmde binnenstad en meer welvarende voorsteden. Pogingen om delen van deze gemeenten in de stad Den Haag zijn uiterst controversieel waren. In de jaren 1990, met instemming van de Nederlandse Parlement, Den Haag vrij grote gebieden gehecht uit naburige steden als van zelfs geen grenzen die, op welke compleet nieuwe woonwijken werden gebouwd en worden nog steeds gebouwd.

This entry was posted on Thursday, April 28th, 2011 at 7:17 am and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Den Haag en vernieuwing”

  1. Mr WordPress Says:

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Leave a Reply